Annonce

Annonce

I 2021 gav det offentlige tre gange så mange midler til at fremme det animalske forbrug som det vegetabilske via landbrugets fonde.

Støttepartier vil have stoppet, at statslige midler går til at fremme kødforbruget

Der skal ikke længere bruges offentlige midler på at markedsføre animalske fødevarer gennem landbrugets fonde, hvis det står til regeringens støttepartier.

Landbrugets fonde skal ikke længere kunne bruge offentlige midler på at markedsføre kød- og mejeriprodukter, når myndighederne samtidig anbefaler en kost med mere grønt og mindre kød. Derfor ønsker regeringens støttepartier, Radikale, SF og Enhedslisten, en opsplitning af fondsmidlerne, så de penge, der kommer fra staten, ikke længere skal gå til at fremme forbruget af animalske fødevarer.

Det skriver altinget.dk.

”Det er helt i skoven, at man lige nu bruger masser af energi på en strategi om at få danskerne til at spise mere plantebaseret og så samtidig kanaliserer offentlige midler over i markedsføring af kød, så folk spiser mere af det,” siger SF’s fødevareordfører, Carl Valentin, til altinget.dk.

Danmark har to promilleafgiftsfonde og 10 produktionsafgiftsfonde, der tildeler midler til projekter i landbrug- og fødevareindustrien. Pengene kommer primært fra afgifter pålagt branchen, men en del er også statslige.

Radikales landbrugsordfører Zenia Stampe finder det i det hele taget "underligt", at staten skal betjene landbruget i at markedsføre animalsk produktion, mens Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, ønsker en drøftelse om, hvorvidt fondene helt burde nedlægges.

Reaktionen kommer efter, at en rapport fra Klimarådet har vist, at det offentlige i 2021 gav tre gange så mange midler til kampagner for animalske produkter som vegetabilske fødevarer gennem landbrugets afgiftsfonde.

Intet svar fra ministeren

Fra Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen lyder det, at partiet har tillid til, at fondene selv kan administrere bevillingerne, så de er i tråd med forbrugernes efterspørgsel.

"Jeg ser det som en rolig, naturlig udvikling i takt med, at de plantebaserede produkter nyder fremme hos forbrugerne. Det vil være naturligt, at man også afvejer de hensyn i fondenes kommende prioriteringer," siger Erling Bonnesen.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har ikke svaret på altinget.dk's henvendelse - hverken skriftligt eller mundtligt.

Flere artikler fra samme sektion

EU kritiserer Danmark for manglende løsning på husdyrenes klimaaftryk og tabet af biodiversitet

Danmark er for uambitiøs med at få sænket klimaaftrykket fra sin husdyrproduktion, mener EU-Kommissionen. Til gengæld er der en smule ros for de økologiske målsætninger.

10-05-2022 6 minutter EU,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Økologerne og helhedsperspektivet skal på dagsordenen i det nye veterinærforlig

POLITISK KLUMME: Med udgangen af 2022 udløber Veterinærforlig III, og det varer ikke længe, inden forhandlingerne om et nyt Veterinærforlig IV går i gang.

02-05-2022 5 minutter Klumme,   Politik,   Økologiregler

Hjælp forskerne med at kortlægge biodiversiteten i København

København deltager endnu en gang i den verdensomspændende City Nature Challenge, hvor frivillige går på jagt efter vilde dyr, planter og svampe, som har tilpasset sig livet i storbyen.

22-04-2022 3 minutter Biodiversitet